Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Als je nieuwe kozijnen koopt, dan worden deze standaard uitgerust met HR++ glas. Ook bij het aankopen van een huis wordt dubbele beglazing genoemd als een verkooppunt. En dubbel glas brengt ook zeker een groot aantal voordelen met zich mee. Maar wat is HR glas precies, welke soorten dubbel glas bestaan er en wat zijn de voor- en nadelen? Hier vind je de antwoorden op deze vragen en krijg je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas is een verzamelnaam voor glassoorten die uit twee (of soms drie) glasplaten bestaan met daartussen een spouw. Er is gewoon dubbel glas, maar ook hoogrendementsglas (HR glas). Het verschil is dat bij HR glas enkele kenmerken zijn toegevoegd waardoor de isolatiewaarde beter wordt. Dit kan zijn een heel dun metaallaagje aan de binnenkant van de glasplaten of het toevoegen van een edelgas in de spouw. Bij standaard dubbel glas is de spouw gevuld met stilstaande lucht. Er zijn verschillende soorten HR glas en elk heeft een andere isolatiewaarde. In de volgende tabel vind je deze soorten en hun kenmerken.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K

 

Wat is de U-waarde?

De isolatiewaarde, of U-waarde, geeft aan wat het temperatuurverschil is aan de buitenkant en aan de binnenkant van het glas. Daardoor is het te meten hoeveel warmte erdoor verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. HR+++ glas laat dus nauwelijks warmte door en wordt dan ook gebruikt in huizen waar het besparen van energie centraal staat. De U-waarde wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin. De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ glas. Dit wordt over het algemeen gezien als het glas met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

De voordelen van dubbel glas

Dubbel glas heeft dus duidelijk als voordeel dat het beter isoleert. Dit kenmerk zorgt ervoor dat de warmte langer binnen blijft en je dus minder hard hoeft te stoken om dezelfde temperatuur te behouden. Hierdoor zal je energierekening naar beneden gaan en je CO2-uitstoot ook. Daarnaast is het klimaat binnen beter, omdat de warmte beter verspreid wordt. Dubbel glas houdt warmte van de zonnestralen en geluid tegen, en beschermt je huis tegen alle weersinvloeden. Je kunt verschillende soorten dubbel glas krijgen, niet alleen met verschillende isolatiewaarden, maar ook zonwerend-, extra sterk- en zelfreinigend dubbel glas. Er is dus voor iedere situatie en plek in huis wel een juist type te vinden. Als laatste is het prijsverschil tussen standaard dubbel glas en HR-glas per vierkante meter niet heel veel. Voor €10 meer kun je al een aanzienlijk betere isolatie van je huis bewerkstelligen en dit kun je binnen zeven jaar terug hebben verdiend op je stookkosten.

De nadelen van dubbel glas

Uiteraard zijn er ook altijd nadelen. Eén hiervan is dat het duurder is. Laat je al je ramen vervangen, dan is dat natuurlijk best een boel geld. De hoge isolerende werking kan ook condensatie veroorzaken, zowel op de buitenkant van het glas als op de muren. Dat komt doordat de hoge isolatiewaarde ervoor zorgt ervoor dat er een groot temperatuurverschil is tussen het glas en de buitenlucht. De condensatie op de buitenkant van het glas vindt meestal in de ochtend plaats en zal weggaan als het buiten warmer wordt. De condensatie op de muren is makkelijk op te lossen door voor een betere ventilatie in je huis te zorgen. Goed geïsoleerde woningen zullen geen tocht meer hebben of koude plekken. Je kunt roosters laten aanbrengen of een ventilatiesysteem laten inbouwen om dit tegen te gaan.

Geld besparen

Ook al zal je meteen beginnen met besparen als je dubbel glas laat zetten, het is wel een investering die je moet doen. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen met de financiën.

  • Kies een plaatselijke glaszetter: vooral als het een klus van meerdere dagen betreft bespaar je zo aanzienlijk op de voorrij- en transportkosten.
  • Groene lening: als je het geld niet beschikbaar hebt, maar je wilt wel van de voordelen van dubbel glas gebruik kunnen maken, dan kun je voor een laag rentepercentage een groene lening afsluiten. Het geld moet je uitgeven aan energiebesparende verbeteringen.
  • Neem HR++ glas: als je een huis hebt dat gemiddeld of goed geïsoleerd is, dan is HR++ glas de beste keuze. HR+++ glas klinkt aantrekkelijk, maar is eigenlijk alleen geschikt voor woningen die uitstekend isoleren en zijn uitgerust met bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp.

Begin hier met plannen

Wil je precies weten wat de kosten zullen zijn voor het vervangen van het glas in jouw woning? Gebruik dan onze vergelijkingstool. Dit is vrijblijvend en gratis, maar je kunt met een paar minuten werk een goed idee krijgen van wat er voor jou mogelijk is en voor welke prijs. De tool zoekt een aantal offertes voor je bij elkaar die je kunt vergelijken, zodat je snel kunt beginnen met de planning van je nieuwe dubbele beglazing.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel