Als je je energieverbruik wilt verbeteren, zijn er een genoeg maatregelen die je kunt treffen. Een aantal van deze maatregelen worden gedekt met een subsidie van de overheid. Denk hierbij aan het plaatsen van isolatieglas, het isoleren van andere gedeeltes van je huis, het plaatsen van zonnepanelen of het aanschaffen van een warmtepomp. Met deze maatregelen verminder je je energieverbruik en je CO2-uitstoot. Daardoor wordt jouw huishouden milieuvriendelijker en zal je zelf ook de nodige besparingen ondervinden. Hier lees je over de verschillende subsidies en andere hulpmiddelen waar je dan gebruik van kunt maken en vind je een aantal andere tips waarmee je de kosten hiervoor zo laag mogelijk houdt.
Inhoudsopgave
Subsidie Energieverbetering Eigen Huis (EEH)
De EEH-subsidie is speciaal ontworpen voor isolatie. Hier vallen onder het isoleren van je dak, gevel, spouw, vloer, grond en het plaatsen van isolatieglas. Kozijnen en deuren worden hier niet onder gedekt. De subsidie is bedoeld voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren die twee of meer van deze maatregelen toepassen. Als je dus je glas vervangt voor isolatieglas en je isoleert meteen je spouw, kun je hier een aanvraag voor indienen. Je maakt dan kans op een terugvordering van gemiddeld 20 procent van de uitgaven. De subsidie loopt nog tot en met 21 december 2018. Hier is €60 miljoen voor beschikbaar gesteld.
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (IDE)
De IDE-subsidie geeft een gedeelte terug van de kosten die je hebt als je een warmtepomp, een zonneboiler, een pelletkachel of een biomassaketel aanschaft en installeert. Hier kunnen zowel particulieren als zakelijke gebruikers een aanvraag voor indienen en loopt nog tot en met 31 december 2020. Elk jaar wordt bepaald hoeveel geld er dat jaar beschikbaar is voor mensen die een aanvraag indienen. In 2017 is dit €17 miljoen. Het geld dat je terugkrijgt hangt af van het apparaat dat je hebt gekocht en het rendement.
Verlaagde BTW-tarieven
Daarnaast zijn de BTW-tarieven van een aantal producten en services verlaagd, zodat je hier minder voor hoeft te betalen. Dit zijn veelal zaken die niet onder een subsidie vallen. Het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen zowel als de arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden bijvoorbeeld. Deze lagere tarieven gelden voor een aantal diensten, ook niet energiebesparend, en worden op de eindfactuur door de aannemer verrekend. Je hoeft hier dus geen aanvraag voor in te dienen.
Voor ondernemers MIA/VAMIL en EIA
Ondernemers die een investering doen om hun bedrijf milieuvriendelijker te maken worden beloond met financiële steun van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze geven je de mogelijkheid een percentage van de geïnvesteerde kosten af te trekken van de belasting. Dit levert een rente- en liquiditeit voordeel op.
Regionale subsidies
Daarnaast zijn er een aantal regionale subsidies beschikbaar en het product of service dat hieronder valt wordt bepaald door waar je woont. In sommige regio’s wordt het plaatsen van een groendak gesubsidieerd, maar bij andere kan dit de aanschaf van hoogrendementsglas zijn. De beste manier om dit uit te vinden is door de mogelijkheden na te vragen bij je stads-, gemeente- of provinciehuis.
Energieleningen of groene leningen
Uiteindelijk kun je ook geld lenen voor het energiezuiniger maken van je woning met een speciale energielening, ook wel groene lening genoemd. Deze leningen betaal je terug met een aanzienlijk lager rentepercentage en aantrekkelijke voorwaarden. Uiteindelijk betaal je zo dus wel meer, maar niet zoveel als wanneer je een standaard lening afsluit. Het voordeel is dat je zo de initiële grote uitgave kunt verdelen in beter betaalbare termijnen. Uiteraard moet je je geld wel investeren in een energiebesparende maatregel. Er zijn verschillende instanties die deze lening aanbieden.
Geld besparen
Er zijn dus vele manieren waarop je geld terug kunt vorderen om het financieren van je werkzaamheden makkelijker te maken. Dit is ook terecht, je doet een investering om het klimaat en milieu in Nederland te verbeteren. Hier vind je nog een paar andere manieren waarop je de kosten laag kunt houden.
- Neem een plaatselijke aannemer: als je een geschikte aannemer kunt vinden die dicht bij je is gevestigd, dan bespaar je aanzienlijk op de voorrij- en transportkosten. Vooral als je werkzaamheden plant die meerdere dagen in beslag zullen nemen.
- Maak een goede berekening: zoek duidelijk uit welke energiebesparende maatregel jou financieel het beste helpt. Vaak kun je dit doen door de terugbetaaltijd uit te rekenen. Hoe sneller je het geïnvesteerde geld terug hebt verdiend, des te effectiever is de maatregel en hoe sneller je kunt beginnen met echt besparen. Betrek hier ook een energielening bij en kijk wat dit betekent als je daardoor een tweede maatregel kunt treffen en zo in aanmerking komt voor de EEH-subsidie.
- Grotere klus, betere prijs: door een grotere klus aan te kunnen bieden, kun je vaak een betere gemiddelde prijs onderhandelen. Je kunt altijd aan de buren vragen of zij ook geïnteresseerd zijn en de klus samen aanbieden.
Vergelijk offertes
Het vergelijken van offertes is vaak de eerste stap in het planningsproces. Zo kun je je oriënteren op de markt en uitvinden wat er te bieden is voor welke prijs. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook onze vergelijkingstool gebruiken. Dit is makkelijk en snel en voordat je het weet kun je beginnen met vergelijken. De offertes die wij sturen zijn volledig vrijblijvend en de service is gratis. Zet hier dus de eerste stap in de richting van jouw energiebesparende werkzaamheden.