Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel glas in je woning, is geen eenzijdig antwoord te geven. Er is een landelijke subsidie voor energiebesparende maatregelen, die je in je woning toepast. Of het laten zetten van dubbel glas hieronder valt, is afhankelijk van een aantal factoren, die in deze blog behandeld zullen worden.

Wat is dubbel glas nu eigenlijk?
Dubbel glas bestaat uit twee lagen glas. Tussen deze lagen zit een tussenruimte, waarin slechts lucht zit bij standaard dubbel glazen en gassen bij de hoogrendementsglazen. Dubbel glas zorgt voor een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie in je woning. Binnen de HR-glazen heb je ook nog eens verschillende typen: HR, HR+, HR++ en HR+++. Hoe beter de isolatie is, des te duurder is het glas. De meest geplaatste glassoort is daarom de HR++, die qua isolatie nagenoeg gelijk is aan de triple alleen tot een lagere prijsklasse behoort.

Het isolerend vermogen van dubbel glas

De mate van isolatie binnen dubbel glas verschilt en is afhankelijk van de spouwbreedte, de vulling van de ruimte tussen de glasplaten en de coating. Bij standaard dubbel glas bestaat de tussenruimte uit lucht, maar bij de HR glazen is de tussenruimte gevuld met een isolerend gas, zoals Argon of Krypton. Deze gassen isoleren beter dan lucht. Bij hoogrendementsglas wordt eveneens een coating toegevoegd aan de glasplaat. Deze metaallaag laat warmte van buiten wel toe, maar kaatst warmte van binnen af. Wat de isolatiewaarde is van glas, kun je zien aan de U-waarde. Hoe lager deze waarde, des te beter isoleert het glas.

Kostenoverzicht van de verschillende soorten dubbel glas

Het is waar dat een glasplaat die beter isoleert, duurder is om aan te schaffen. Hierbij moet je wel ook in acht nemen dat je jaarlijkse energiekosten afnemen, wanneer je huis beter geïsoleerd is. Dientengevolge kan de aanschaf van triple HR glas wel duurder zijn, maar je krijgt hier ook een lagere energierekening door. In onderstaande tabel vind je de kosten van het glas per vierkante meter, maar zie je ook de besparingskosten per jaar. Arbeidskosten zijn bij deze prijzen niet inbegrepen.

Tabel 1 verschillende dubbel glassoorten en de prijzen

Soort dubbel glasPrijs per vierkante meterIsolatie op basis van U-waardeJaarlijkse energiebesparing per woning met 20 m² aan dubbel glas
Standaard€652.7€140
Hoogrendementsglas€701.7 – 2€180
HR+€751.3 – 1.6€220
HR++€801.2€260
HR Triple€1200.5 – 0.9€280


De overheid is daar voor je isolatie

Het is nogal een investering om dubbel glas te kopen. Omdat dit een energiebesparende maatregel is, subsidieert de overheid de aankoopkosten wel. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste is dat je wel het plaatsen van HR++ of HR+++ glas combineert met een andere isolatiemaatregel, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Tevens moet je, wanneer je kiest voor HR+++ glas, je kozijn ook laten vervangen door een isolerend kozijn. De overige hoogrendementsglazen moeten gecombineerd worden met kozijnen van dezelfde U-waarde. Sinds 1 juni 2020 kun je door de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis zo’n dertig procent van het totaalbedrag terugkrijgen van de overheid met een maximum tussen de €10.000 en €15.000.

Btw-subsidie op isolatiewerkzaamheden

Naast de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kun je ook gebruikmaken van het extra lage btw-tarief. Dit houdt in dat je van het negen procent btw-tarief mag gebruikmaken, wanneer je isolatiewerkzaamheden verricht aan een huis van twee jaar of ouder. Het lage btw-tarief geldt alleen op de arbeidskosten. Voor materiaalkosten betaal je de normale 21 procent btw.

Gemeentelijke subsidies

Op de Energie Subsidiewijzer kun je hiernaast ook nog per gemeente kijken of je recht hebt op een subsidieregeling bij het plaatsen van dubbel glas. In gemeente Rotterdam heb je bijvoorbeeld de Subsidie voor Woonverbetering Rotterdam, waarbij je €3000 subsidie krijgt om achterstallig onderhoud weg te werken en nog eens €1200 extra, wanneer dit isolerende maatregelen betreft.