Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Isolatieglas, de naam zegt het al, wordt geproduceerd om een betere isolatie te bewerkstelligen. Dit wordt uitgedrukt in de U-waarde van het glas en er zijn verschillende gradaties met elk een andere prijs. Als je je standaard dubbele- of enkele beglazing door isolatieglas laat vervangen, zal je huis op die plaatsen dus minder warmte doorlaten. Dat betekent dat je minder hard hoeft te stoken en dat dus je kosten naar beneden gaan. Met dit rendement kun je berekenen in hoeveel tijd je de investering hebt terugverdiend. Hier lees je over de verschillende soorten isolatieglas, het rendement en vind je nog een aantal andere manieren waarmee je de kosten voor het plaatsen kunt verlagen.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas wordt vaak hoogrendementsglas (HR glas) genoemd. Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een spouw ertussen. Deze spouw is gevuld met stilstaande lucht, waardoor de isolatie beter is dan bij enkel glas. Bij isolatieglas is de binnenkant gecoat met een dun metaallaagje en/of is de spouw gevuld met een edelgas. Hierdoor laat het minder warmte door en verbeterd de isolatiewaarde. Er is ook triple glas, wat drie glasplaten en twee spouwen bevat. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe minder warmte het glas doorlaat. Deze isolatiewaarde wordt de U-waarde genoemd en hoe lager deze U-waarde, hoe beter de isolatie.

De kosten en het rendement

De terugverdientijd die jij zal ervaren van je isolatieglas wordt bepaald door een aantal factoren. Zo is er de gemiddelde temperatuur die je in je huis handhaaft, het soort cv-ketel dat je hebt en ook de voorgaande isolatiewaarde van je glas. In de volgende tabel wordt het rendement gegeven van de verschillende soorten isolatieglas, gebaseerd op een woning met 20 vierkante meter glasoppervlak, een hr-ketel en een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius. De prijzen zijn inclusief installatie en BTW.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2 Jaarlijkse besparing
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €110 – €120 €145
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €120 – €130 €225
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €125 – €135 €265
HR++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €165 – €175 €285

 

In dit geval betaal je dus gemiddeld €2600 om alle ramen te laten vervangen voor HR++ glas en heb je dit binnen 10 jaar terugverdiend. Echter, er zijn nog andere manieren waarmee je een gedeelte van de investering terug kunt vorderen.

Subsidies

Voor het plaatsen van isolatieglas is er op landelijk niveau de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) in het leven geroepen. Hier kom je voor in aanmerking als je twee energiebesparende maatregelen uitvoert. Naast het isoleren van je ramen, worden ook het isoleren van je spouw, gevel, vloer, grond en dak meegerekend. Laat je één van deze opties plaatsen, dan kun je dus geen aanspraak maken op dit geld. Het bedrag dat je terugkrijgt ligt gemiddeld rond de 20 procent van je uitgaven. Daarnaast kan het zijn dat je stad, gemeente of provincies soortgelijke initiatieven ook subsidieert. Het loont dus zeker om dit na te vragen. Ontvang je geld, dan gaat je terugverdientijd naar beneden.

Lager BTW-tarief

Een andere manier van de overheid om het uitvoeren van isolatiewerken te belonen is door middel van een verlaging van de BTW op de arbeidskosten. De materialen worden wel gewoon met 21 procent belast, maar op het arbeidsloon is dit maar 6 procent. Hier hoef je geen aanvraag voor in te dienen, maar dit wordt automatisch door de glaszetter verrekend op de eindfactuur.

Anders besparen

De uitgaven om nieuw isolatieglas te plaatsen zijn dus niet gering. Dit is een investering die zich op lange termijn terugbetaalt, maar die je wel moet maken. Hier vind je nog een paar andere tips waarmee je de financiën beter kunt verwerken.

  • Neem een plaatselijke glaszetter aan: door een glaszetter te kiezen die dicht bij je is gevestigd, kun je de voorrijkosten minimaliseren of zelfs helemaal vermijden.
  • Onderhandelen: als je de glaszetter een grote klus kunt aanbieden, kun je onderhandelen over de gemiddelde prijs per vierkante meter. Je kunt om deze reden ook vragen aan de buren of ze interesse hebben in het plaatsen van isolatieglas.
  • HR++ glas: dit type isolatieglas wordt bijna altijd als standaard gebruikt. Dat komt doordat het in de meeste situaties de snelste terugverdientijd laat zien.

Vergelijk offertes en begin met plannen

Het is dus een goed idee om je glas te laten vervangen door isolatieglas en als je begint met plannen is het zaak om te zien wat er voor jouw budget mogelijk is. Dit doe je door offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Wij kunnen dit voor je doen, als je onze vergelijkingstool gebruikt. Deze dienst is gratis en zal je in korte tijd verschaffen van een aantal offertes van glaszetters in je regio. Je verplicht jezelf niet tot aankoop, maar je kunt zo wel op een snelle en makkelijke manier een beeld krijgen van je opties.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen