Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het vervangen van je oude dubbele of enkele beglazing met isolatieglas is nooit een slechte optie. Je zal minder warmte kwijtraken door je ramen waardoor het klimaat binnen beter wordt en je de thermostaat lager kunt zetten om dezelfde temperatuur te handhaven. Hierdoor stook je dus minder wat een besparing oplevert. Er zijn verschillende soorten isolatieglas verkrijgbaar met elk een andere isolatiewaarde en prijs. De isolatiewaarde bepaalt hoeveel warmte er verloren kan gaan. Hier kun je lezen over deze besparingen en de kosten van het installeren van het glas, zodat je kunt uitrekenen in hoeveel tijd je deze kosten hebt terugverdiend. Ook vind je een paar tips waarmee je de uitgaven onder controle kunt houden.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas, ook wel hoogrendementsglas genoemd, is dus speciaal vervaardigd om minder warmte door te laten. Dit wordt gedaan door middel van verschillende technieken. Standaard dubbel glas bestaat uit twee platen met daartussen een spouw met stilstaande lucht. Dit isoleert al beter ten opzichte van enkel glas. Hoogrendementsglas bevat een metalen coating aan de binnenkant of heeft een spouw gevuld met een edelgas. Hierdoor verhoogt de isolatiewaarde ten opzichte van dubbel glas. Er is ook triple hoogrendementsglas wat uit drie platen en twee spouwen bestaat. Dit is het best isolerende glas wat nauwelijks nog warmte doorlaat.

De kosten en de besparing

In de volgende tabel worden de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten hoogrendementsglas gegeven. Deze kosten zijn inclusief installatie en BTW. Ook vind je de kenmerken en de isolatiewaarde (U-waarde). Hoe lager deze U-waarde hoe beter het glas isoleert. Het geeft namelijk de warmte weer die door het glas verloren gaat en wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin. De jaarlijkse besparing is gebaseerd op een woning met 20 vierkante meter aan glas, met een hr-ketel en een gemiddelde temperatuur van 18 graden.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2 Jaarlijkse besparing
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €110 – €120 €145
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €120 – €130 €225
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €125 – €135 €265
HR++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €165 – €175 €285

 

De besparing

De besparing die je maakt is afhankelijk van een aantal factoren. Natuurlijk is er het soort glas wat je hiervoor had wat een rol speelt. Ook het soort cv-ketel dat je hebt speelt mee, want hier komen de stookkosten vandaan. En als laatste is er de temperatuur die je op je thermostaat zet. In bovenstaande situatie betaal je voor het plaatsen van 20 vierkante meter aan HR++ glas, dus gemiddeld €2600. Met een besparing van €265 per jaar heb je dit binnen 10 jaar terugverdiend.

Financiële hulp

Er zijn financiële hulpmiddelen door de overheid opgezet die je helpen deze kosten te kunnen dekken. Kom je hiervoor in aanmerking, dan gaat je terugverdientijd naar beneden. Je kunt gebruik maken van de subsidie Energiebesparing Eigen Woning, als je naast het plaatsen van je isolatieglas nog een ander oppervlak van je woning isoleert (vloer, isolatie dak of gevel). Ook zijn er op regionaal niveau vaak subsidies beschikbaar voor soortgelijke initiatieven. Op de arbeidskosten voor het plaatsen van isolatieglas en het laten uitvoeren van andere isolatiewerkzaamheden is een BTW-verlaging van kracht, je betaalt hier 15 procent minder over.

Andere besparingsmogelijkheden

Gemiddeld ligt de terugverdientijd voor het plaatsen van dubbele beglazing tussen de 7 en 13 jaar. Als je bedenkt dat glas minstens 25 jaar meegaat en in vele gevallen meer, dan kun je dus van vele jaren besparing gebruik maken. Daarnaast kun je ook andere dingen doen om de kosten te kunnen dekken.

  • Energielening: als je het geld in eerste instantie niet beschikbaar hebt, maar wel in staat bent om maandelijks een kleiner bedrag te betalen, kun je een energielening afsluiten. Hier betaal je aanzienlijk minder rente over dan wanneer je een standaard lening zou nemen.
  • Bespaar op de voorrijkosten: kies een glaszetter die dicht bij jou gevestigd is. Zo hou je de voorrijkosten minimaal of kun je ze volledig vermijden.
  • HR++ glas: dit is het soort isolatieglas dat standaard wordt geplaatst, omdat het in de meeste gevallen de snelste terugverdientijd heeft.
  • Biedt een grote klus aan: als je meer werk hebt voor de glaszetter, en je hebt budget, biedt deze dan allemaal tegelijk aan. Vaak zal dan de gemiddelde prijs per vierkante meter dalen. Je kunt ook altijd bij je buren nagaan of zij geïnteresseerd zijn en je klus samen aanbieden.

Vergelijk offertes en vind de beste deal

Het is belangrijk dat je tijdens je planningsfase een goed beeld hebt van wat er voor jouw budget geboden kan worden. Dit doe je door offertes te vergelijken van verschillende glaszetters uit jouw regio. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook met onze vergelijkingstool werken. Deze tool zal je in korte tijd voorzien van een aantal offertes die je kunt gebruiken bij je planning. Dit is gratis en vrijblijvend, maar kan je een eind op weg helpen richting de aanschaf van je isolatieglas.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel