BTW-verlaging glas plaatsen

Als je nieuw glas wilt laten plaatsen in je kozijnen, dan is de standaard glassoort die wordt aangeboden vaak hoogrendementsglas. Dit is een type glas dat betere isolatiewaarden heeft dan standaard dubbel- of enkel glas. Omdat je daarmee je huis beter isoleert en dus je CO2-uitstoot verminderd, is er op de arbeidskosten voor het installeren van dit glas een lager BTW-tarief van kracht. Ook zijn er subsidies waar je soms gebruik van kunt maken om dit te financieren. Hier lees je over dit BTW-tarief en de andere financiële hulpmiddelen van de overheid en hoe je verder nog kosten kunt besparen op de werkzaamheden.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is een soort dubbel glas dat door bepaalde toevoegingen beter isoleert. Je hoort ook vaak dubbel glas als verzamelnaam voor alle soorten isolatieglas. Deze bestaan namelijk uit twee glasplaten met een spouw ertussen. Bij standaard dubbel glas is deze spouw gevuld met stilstaande lucht. Bij hoogrendementsglas wordt in plaats van deze lucht een edelgas of een metalen laagje aan de binnenkant toegevoegd. Hierdoor kan de warmte je woning minder makkelijk via de ramen verlaten en blijft deze langer gehandhaafd. Je kunt dus minder hard stoken om dezelfde temperatuur te krijgen. Daardoor is het plaatsen van hoogrendementsglas een energiebesparende maatregel en kun je de kosten binnen een bepaalde tijd terugverdienen.

De kosten

De onderstaande tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW maar exclusief plaatsing.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €63 – €67
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €73 – €77
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €77 – €82
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €110 – €130

 

Het lagere BTW-tarief

Op de arbeidskosten voor verschillende isolatiewerkzaamheden is een lager BTW-tarief van kracht. Dat is omdat de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (EEH) alleen een tegemoetkoming geeft als je dit combineert met een andere energiebesparende maatregel. Wil je echter één gedeelte van je huis isoleren, dan wordt dit gesteund met een BTW-verlaging. Je betaalt op de arbeidskosten dan maar 6 procent in plaats van 21 procent belasting. Het materiaal valt hier niet onder. Je glaszetter zal dit al verwerken op de eindfactuur, dus je hoeft hier zelf niks voor in te dienen. Het is wel verstandig om te controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

Lees ook: de gevelreiniging

Subsidies

Naast dit BTW-tarief kan het ook zijn dat er op regionaal niveau voor jou een subsidie beschikbaar is. Dit kun je controleren bij je provincie- of gemeentehuis en hangt volledig af van waar je woont. Elke gemeente of provincie bepaald zelf waar ze hun subsidiebudget voor willen gebruiken. De EEH-subsidie omvat ook het plaatsen van isolatieglas, maar dit moet dan gepaard gaan met een andere isolatiemaatregel, zoals het isoleren van je gevel, vloer of dak. Alleen voor het plaatsen van isolatieglas kun je hier geen aanspraak op maken.

Energieleningen

Als laatste zijn er energieleningen die het plaatsen van isolatieglas en ook andere energiebesparende maatregelen dekken. Deze leningen kun je alleen gebruiken voor het financieren van die maatregelen en sluit je af onder voordelige voorwaarden. Zo is het rentepercentage vaak aanzienlijk lager en zijn de termijnen erg gunstig. Je betaalt uiteindelijk wel meer, maar je kunt deze uitgaven beter verspreiden zodat het betalen makkelijker te behappen wordt.

Bespaar op de kosten

Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat het financieren van je nieuwe beglazing makkelijker wordt en door isolatieglas te plaatsen begin je meteen met besparen op je stookkosten. Toch zal je een bepaald bedrag moeten investeren. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze laag kunt houden.

  • HR++ glas: zoek je naar de beste prijs/kwaliteit verhouding voor je glas, dan is HR++ glas de beste keuze. Je betaalt iets meer dan voor dubbel glas, maar houdt er een beter klimaat binnen en minder stookkosten aan over.
  • Hoe groter hoe goedkoper: kun je de glaszetter een grote klus aanbieden, dan is het helemaal niet vreemd om over de gemiddelde kosten te onderhandelen. Vaak kun je deze per vierkante meter naar beneden halen. Heb je zelf niet genoeg werk? Dan kun je altijd bij de buren rondvragen en samen de klus aanbieden.
  • Neem een lokale glaszetter aan: hiermee bespaar je op de voorrijkosten en kun je deze in sommige gevallen volledig vermijden. Ook heb je zo relevante regionale kennis en contacten binnen handbereik.

Ontvang hier een aantal offertes

Wil je graag weten wat het voor jou zou kosten als je je glas laat vervangen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Je kunt dan snel en makkelijk een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio toegestuurd krijgen, zonder verplichtingen en zonder iets te hoeven betalen. Als je deze offertes vervolgens vergelijkt op punten zoals prijs, kwaliteit en geleverde service, kun je snel een idee krijgen wat er mogelijk is voor jou en het plaatsen van je nieuwe glas.

 

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.