Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Bij het aanschaffen en vervangen van je huidige beglazing voor dubbel glas zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Hier vind je een beknopte samenvatting van alle punten die je kunt tegenkomen bij de aanschaf van dubbel glas en die je kunt gebruiken om het juiste glassoort te kiezen voor jouw woning.

Isolatieglas, hoogrendementsglas, dubbel glas en triple glas

Je zal deze drie termen regelmatig tegenkomen als je bezig bent naar het zoeken van nieuw glas. Maar wat is eigenlijk het verschil? Isolatieglas en dubbel glas is eigenlijk hetzelfde. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met stilstaande lucht. De benaming isolatieglas komt van het feit dat het beter isoleert dan enkele beglazing. Bij hoogrendementsglas is deze spouw gevuld met een edelgas of bevat het een metalen coating aan de binnenkant. Hierdoor isoleert het beter dan dubbel glas. Er is ook triple glas. Dit is een soort hoogrendementsglas met drie glasplaten en twee spouwen. Dubbel glas wordt ook veel gebruikt als term voor alle soorten glas dat twee glasplaten bevat, inclusief hoogrendementsglas.

De isolatiewaarde

Onder de soorten glas die er zijn, wordt een classificatie gemaakt die is gebaseerd op de isolatiewaarde. Enkel glas isoleert het minst goed en triple glas het beste. Daartussen zitten een aantal gradaties van hoogrendementsglas die verschillende isolatiewaardes laten zien. Dit wordt aangeduid met een + teken, en hoe meer plusjes hoe beter de isolatiewaarde. In de volgende tabel wordt dit duidelijk gemaakt.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K

 

De U-waarde

De isolatiewaarde wordt ook de U-waarde genoemd en deze wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin. Deze waarde geeft de hoeveelheid warmte weer die door het glas naar buiten wordt gelaten. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte er naar buiten kan en hoe slechter de isolatie.

De kosten

Elk van deze glassoorten heeft een andere prijs en hoe beter de isolatie, hoe duurder deze is. In de onderstaande tabel vind je deze kosten per glassoort, inclusief BTW en exclusief installatie.

 

Soort dubbel glas Prijs per m2
Dubbel glas €63 – €67
HR+ €73 – €77
HR++ €77 – €82
HR+++ (triple) €110 – €130

 

De installatie

Daarnaast zijn er de kosten voor de installatie. Deze worden belast met een lager BTW-tarief.  Voor de arbeidskosten betaal je geen 21 procent, maar 6 procent. Het materiaal is wel volledig belast. Voor het installeren van het glas, inclusief BTW, kun je rekenen op ongeveer €50 per vierkante meter. Dit kun je dus optellen bij de prijs per vierkante meter gegeven in bovenstaande tabel om tot een totaalprijs per vierkante meter te komen voor het installeren van je glas.

Het rendement

Natuurlijk is er ook het rendement. Je zal door het plaatsen van dubbel glas een verbetering zien in je stookkosten omdat er meer warmte binnen blijft. Zo kun je op een gegeven moment de kosten voor je glas hebben terugverdiend. In de volgende tabel vind je dit rendement, gebaseerd op een huis met 20 vierkante meter glas, een gemiddelde kamertemperatuur van 18 graden en een hr-ketel.

 

Soort dubbel glas Jaarlijkse besparing
Dubbel glas €145
HR+ €225
HR++ €265
HR+++ (triple) €285

 

Kosten besparen

Bovenstaande informatie geeft je een idee van de kenmerken van het glas, de kosten en de besparing. Gemiddeld betaalt hoogrendementsglas zich binnen 7 tot 13 jaar terug. Hier vind je een aantal tips waarmee je de financiën betaalbaarder kunt maken.

  • Subsidies: er zijn subsidies beschikbaar op landelijk niveau (Energiebesparing Eigen Huis) en op regionaal niveau. Doe hier dus onderzoek naar, want als je in aanmerking komt voor financiële steun gaat je terugverdientijd naar beneden.
  • Minimale voorrijkosten: kies een glaszetter die zo dicht mogelijk bij je gevestigd is, zodat je de voorrijkosten minimaliseert of zelfs volledig vermijdt.
  • Energielening: voor iedereen die geld wil investeren in energiebesparende maatregelen, is er een energielening waarmee je deze kunt bekostigen. Je betaalt dan aanzienlijk minder rente.
  • HR++ glas: dit glas wordt over het algemeen gezien als de beste koop. De prijs/kwaliteit verhouding is het beste en de terugverdientijd het kortst.

Begin hier met je planning

Na deze beknopte introductie in dubbele beglazing is het tijd om te beginnen met plannen. Dit doe je door offertes te verzamelen zodat je een idee krijgt van wat er voor jouw budget te krijgen is. Je kunt deze offertes zelf opvragen, of wij kunnen dit voor je doen. Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar een boel tijd en moeite. De service is gratis en vrijblijvend en kun je binnen een korte tijd al een aantal offertes verschaffen. Deze kun je vervolgens vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft het plaatsen van jouw nieuwe dubbele glas.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen