Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het vervangen van je enkele glas voor dubbel glas of hoogrendementsglas (HR glas) is altijd een goed idee. Je verhoogt er de waarde van je huis mee, maar zorgt er ook voor dat de warmte die je binnen stookt minder makkelijk weg kan. HR glas isoleert namelijk een stuk beter. En omdat je minder hard hoeft te stoken om een constante temperatuur te behouden, zal je minder CO2-uitstoot veroorzaken. Het plaatsen van HR glas is dus ook milieu verbeterend. Daarom wil de overheid je hierbij steunen. Hier kun je lezen over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) en over van welke andere financiële hulpmiddelen je gebruik kunt maken om het glas te kunnen bekostigen. Daarna zal je nog enkele tips ontvangen waarmee je deze uitgaven op andere manieren kunt bedwingen.

Hoeveel kost dubbele beglazing?

Voordat we kijken hoeveel je terugkrijgt is het belangrijk om te zien wat je er in eerste instantie voor moet neerleggen. Er zijn verschillende soorten HR glas te krijgen, elk met een andere isolatiewaarde. Hoe beter de isolatie, hoe lager de U-waarde en hoe duurder het glas per vierkante meter. In de volgende tabel vind je deze kosten, inclusief BTW, maar exclusief installatie. Ook kun je zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten dubbele beglazing en de isolatiewaardes.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €63 – €67
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €73 – €77
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €77 – €82
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €110 – €130

 

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Deze landelijke subsidie is gestart in september 2016 en loopt nog tot en met 31 december 2018. Hij is bedoeld voor particulieren, maar ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE). Je komt hiervoor in aanmerking als je twee of meer isolatiewerkzaamheden laat verrichten aan je huis. Het plaatsen van isolatieglas is hier één van. Alleen voor het vervangen van het glas is er dus geen geld beschikbaar. De andere isolatiemethodes die onder deze subsidie vallen zijn het isoleren van de gevel of spouw, van het dak of van de vloer of grond. Doe je dit, dan kun je rond de 20 procent van de isolatiekosten terugvorderen. Ben je een VvE, dan krijg je ook subsidie voor het laten maken van een onderhoudsplan, het aanvragen van energieadvies en begeleiding bij het proces.

Regionale subsidies

Naast de EEH-subsidie, is er soms op regionaal niveau ook steun aanwezig. Dit kun je controleren door naar je gemeente- of provinciehuis te gaan. Sommige gemeenten steunen een specifieke actie, zoals het plaatsen van een zonneboiler of een groendak. Of er een subsidie voor jou aanwezig is, hangt dus af van waar je woont.

Lager BTW-tarief

Op alle isolatiewerken is een lager BTW-tarief van kracht. In plaats van 21 procent betaal je maar 6 procent over de arbeidskosten. Het materiaal wordt wel volledig belast. Deze verschillende tarieven worden door je glaszetter al verrekend op de eindfactuur. Je hoeft hier zelf dus niets voor in te dienen, alleen te controleren of het ook daadwerkelijk is verrekend.

Energieleningen

Daarnaast kun je je aanmelden voor een energielening, ook wel groene lening genoemd. Deze leningen zijn ontworpen om iedereen te steunen die zelf hun energiebesparende maatregelen niet kunnen financieren. Je kunt dan een bedrag lenen tegen goede voorwaarden en een laag rentepercentage. Er zijn verschillende instanties die een groene lening beschikbaar stellen, elk met andere condities.

Geld besparen op je dubbele beglazing

Het is dus de vraag of je voor het plaatsen van dubbele beglazing alleen een subsidie kunt krijgen. Dit hangt volledig af van de gemeente waar je in woont. De EEH-subsidie kun je alleen aanvragen als je ook een tweede gedeelte van je huis isoleert. Om toch je kosten enigszins onder controle te kunnen houden, kun je gebruik maken van de onderstaande tips.

  • Neem een plaatselijke glaszetter: dit is natuurlijk altijd goed voor de economie van je woonplaats, maar helpt je ook met het besparen op de voorrijkosten.
  • Kies HR++ glas: van alle soorten dubbele beglazing heeft HR++ glas de beste prijs/kwaliteit verhouding. HR+++ glas wordt eigenlijk alleen toegepast in huizen waar energiebesparing centraal staat en die uitstekend zijn geïsoleerd en bijvoorbeeld werken met zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Een grotere klus: als je de glaszetter een grotere klus kunt geven, dan zal hij open staan voor onderhandelingen. Je kunt dan de gemiddelde prijs per vierkante meter naar beneden halen. Heb je zelf niet genoeg werk, vraag dan eens na bij de buren.

Vergelijk offertes

Het vergelijken van offertes is de eerste fase in het plannen van de meeste klussen. Dit is langdradig en tijdrovend werk, omdat je telkens hetzelfde verhaal moet vertellen. Wij kunnen je deze taak uit handen nemen. Gebruik onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes kunnen verwachten van glaszetters uit jouw regio. Deze kun je vervolgens gebruiken voor het plannen van je nieuwe beglazing.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen