Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het plaatsen van nieuw isolatieglas wordt gezien als een energiebesparende maatregel. Deze worden door de overheid op verscheidene manieren financieel gesteund. Isolatieglas is namelijk zo gemaakt dat het de warmte beter binnenhoudt en je minder hard hoeft te stoken om toch het huis op temperatuur te houden. Daardoor stoot je huishouden minder CO2-gassen uit en ben je dus milieuvriendelijker. Het investeren in isolatieglas is dus altijd een goed idee, omdat je ten opzichte van de vorige situatie geld zal besparen op je stookkosten. Op die manier kun je de extra kosten voor het glas terugverdienen. Hier lees je over de kosten van isolatieglas en de gemeentelijke en landelijke subsidies die daarvoor in het leven zijn geroepen. Daarnaast zal je ook een aantal andere tips vinden waarmee je de kosten laag kunt houden.

Hoeveel kost isolatieglas?

De kosten voor isolatieglas, of hoogrendementsglas, verschillen per type. Ze worden gesorteerd op het isolatievermogen dat ze hebben. Deze isolatiewaarde wordt U-waarde genoemd en wordt uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin. Het nummer dat daaruit komt weerspiegelt de hoeveelheid warmte dat het glas doorlaat. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolatie. Deze isolatiewaarde wordt bereikt met verschillende technieken. Dit kan zijn het toevoegen van een edelgas in de spouw of een metalen coating aan de binnenkant. In de onderstaande tabel vind je de kosten voor de verschillende typen isolatieglas, hoe deze worden bereikt en wat de U-waarden zijn. De prijzen zijn inclusief BTW, maar exclusief plaatsing.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €63 – €67
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €73 – €77
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €77 – €82
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €110 – €130

 

Gemeentelijke subsidies

Of er op gemeentelijk niveau een subsidie beschikbaar is voor het plaatsen van hoogrendementsglas kun je navragen bij je gemeentehuis. Deze krijgen een subsidiebudget en kunnen dit toewijzen aan een energiebesparende maatregel naar keuze. Soms is dit het plaatsen van een warmtepomp, bij anderen het aanleggen van een groendak en soms vallen isolatiewerkzaamheden hier ook onder. Vergeet niet ook op andere regionale niveaus te kijken, want soms hebben de provincies of steden ook initiatieven om je te helpen.

Landelijke subsidies

De enige landelijke subsidie waar het plaatsen van isolatieglas onder valt is de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (EEH). Deze omvat ook het isoleren van je dak, je gevel en je vloer. Je voldoet echter alleen aan de voorwaarden als je twee van deze isolatiesoorten uitvoert. Alleen het plaatsen van isolatieglas is niet voldoende. Toch is dit een grote subsidie en kun je 20 procent van de totaalkosten terugvorderen als je twee van deze maatregelen uitvoert. Je kunt hier nog tot en met 31 december 2018 een aanvraag voor indienen.

Verlaagd BTW

Voor isolatiemaatregelen is er een lagere BTW van kracht op de arbeidskosten. Als je geen tegemoetkoming kunt krijgen op gemeentelijk of landelijk niveau is dit wat er overblijft. Je betaalt geen 21 procent, maar 6 procent op de arbeidskosten. Het materiaal valt hier niet onder, hier betaal je nog steeds 21 procent over. Toch is dit een besparing van 15 procent op een grote kostenpost. Je hoeft hier geen aanvraag voor in te dienen, dit wordt direct door de glaszetter verrekend op de eindfactuur.

Andere manieren om geld te besparen

Er zijn dus wel subsidies beschikbaar, maar het is niet altijd zo dat deze op jouw situatie van toepassing zijn. Hier volgen een aantal tips waarmee je kunt zorgen dat je de uitgaven zo laag mogelijk houdt.

  • Een energielening: als je ervoor kiest om de kosten te verspreiden kun je dit doen door een energielening af te sluiten. Je betaalt dan een lagere rente over het geleende bedrag en kan het geld met goede voorwaarden terugbetalen. Je moet het wel uitgeven aan het energiezuiniger maken van je huishouden.
  • Bespaar op de voorrijkosten: door een glaszetter te zoeken die dicht bij je gevestigd is, kun je de voorrijkosten laag houden of soms helemaal vermijden.
  • HR++ glas: het meest gekozen hoogrendementsglas in Nederland is HR++ glas. Deze geeft de beste prijs/kwaliteit verhouding en heb je het snelste weer terugverdiend.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door offertes te vergelijken begin je de planning van je project. Je kunt namelijk alleen een goede beslissing maken als je gezien hebt wat je opties zijn. Dit doe je door offertes op te vragen bij plaatselijke glaszetters. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt ook onze vergelijkingstool gebruiken. Dit is gratis en het kost je maar een paar minuten om de nodige informatie in te vullen. Daarna zal je in een korte tijd een aantal vrijblijvende offertes ontvangen van glaszetters uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens gebruiken bij het maken van een beslissing over het plaatsen van jouw isolatieglas.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen