Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt voor het plaatsen van dubbel glas de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) aan. Door je glas te laten vervangen door isolatieglas zal je namelijk milieuvriendelijker leven. Niet alleen zorgt het ervoor dat je warmte beter binnen blijft en dat je dus minder hoeft te stoken, het vermindert daardoor ook je CO2-uitstoot. Iedere particulier en Vereniging van Eigenaren die zelf het initiatief tonen om energiezuiniger te worden komt hiervoor in aanmerking. Hier lees je eerst over de kosten van dubbel glas en vervolgens over de tegemoetkomingen die er zijn. Ook vind je een aantal tips waarmee je de uitgaven laag kunt houden.

Wat is isolatieglas en wat kost het?

Het is belangrijk te weten wat je uitgaven kunnen zijn, voordat je bekijkt wat je kunt terugvorderen. In de volgende tabel vind je de kosten per isolatieglassoort en de bijbehorende kenmerken.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €63 – €67
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €73 – €77
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €77 – €82
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €110 – €130

 

Het type isolatieglas, of hoogrendementsglas, en de prijs wordt bepaald door de isolatiewaarde. Deze wordt ook wel U-waarde genoemd en geeft weer hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager dit getal, hoe beter. De isolatiewaarde wordt bereikt door de binnenkant van het glas te coaten met een metalen film en of door de spouw te vullen met een edelgas.

De EEH-subsidie van het RVO

De uitgaven die je hebt kunnen op een aantal manieren worden gesteund. Landelijk is er de EEH-subsidie die in het leven is geroepen voor verscheidene isolatiemaatregelen. Behalve het plaatsen van isolatieglas valt hier ook het isoleren van je dak, vloer of gevel onder. Je kunt hier nog tot en met 31 december 2018 een aanvraag voor indienen als je twee van deze maatregelen neemt. Met alleen het plaatsen van isolatieglas, kom je er dus niet. De vergoeding bedraagt gemiddeld 20 procent van de uitgaven die je hebt gehad.

 

Verlaagd BTW-tarief

Naast deze subsidie, waar niet iedereen voor in aanmerking zal komen, is er daarom ook een verlaagd BTW-tarief van kracht op de arbeidskosten van alle isolatiewerkzaamheden. De materialen vallen hier niet onder. Je betaalt over deze arbeidskosten maar 6 procent BTW in plaats van 21 procent en dit wordt al door de glaszetter op de eindfactuur verrekend. Je hoeft hier dus geen aanvraag voor in te dienen.

Regionale subsidies

In sommige gevallen kun je op regionaal niveau ook nog een tegemoetkoming krijgen. Waar jouw overheid het subsidiebudget aan uitgeeft wordt door hen zelf gekozen. Zo kan het zijn dat in jouw gemeente het plaatsen van een warmtepomp wordt gesubsidieerd en in de gemeente ernaast het aanleggen van een groendak. Toch is het verstandig om goed na te gaan wat je gemeente, stad of provincie beschikbaar hebben voor energiebesparende initiatieven van particulieren.

Andere manieren om te besparen

De uitgaven voor het plaatsen van dubbel glas zijn hoog, ook inclusief het lagere BTW-tarief en eventuele subsidies. De manieren om deze kosten onder controle te houden stoppen hier echter niet. Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de uitgaven beter te kunnen dragen. Hoe, dat lees je hier.

  • Sluit een energielening af: energieleningen worden afgegeven voor mensen die hun woning energiezuiniger maken en hebben vaak zeer aantrekkelijke voorwaarden. Een daarvan is een verlaagd rentepercentage. Is het beter voor je om de uitgaven te verspreiden, dan kan dit een idee zijn. Of misschien kun je je zo een tweede isolatiemaatregel veroorloven waardoor je in aanmerking komt voor de EEH-subsidie?
  • Neem een plaatselijke glaszetter: als je een geschikte glaszetter kunt vinden die in jouw buurt gevestigd is, kun je besparen op de voorrijkosten of deze soms zelfs helemaal vermijden.
  • HR++ glas: de beste investering met in veel gevallen de snelste terugverdientijd is HR++ glas. Dit is het glas dat het meeste wordt toegepast in Nederland op dit moment omdat het de beste prijs/kwaliteit verhouding laat zien.

Plan hier het vernieuwen van je glas

De eerste stap in het plannen van je werkzaamheden is het opvragen van offertes. Zo kun je je oriënteren en een beeld vormen van wat er in jouw omgeving geboden wordt aan service en voor welke prijs. Je kunt ervoor kiezen om zelf alle glaszetters af te gaan met je verhaal, of je kunt dit door ons laten doen. Als je gebruik maakt van onze gratis vergelijkingstool kun je binnen een korte tijd al een aantal offertes toegestuurd krijgen. Deze kun je zonder verplichtingen bekijken en vergelijken. Het kost een paar minuten werk, maar het geeft je de mogelijkheid meerdere opties te analyseren voordat je een beslissing maakt over het plaatsen van jouw isolatieglas.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen