Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Hoogrendementsglas, of HR glas, is een glassoort dat gekenmerkt wordt door goede isolatiekwaliteiten. Er zijn verschillende gradaties, elk met een andere isolatiewaarde en prijs. Door je enkele of standaard dubbele beglazing te vervangen door HR glas maak je je huis dus energiezuiniger. Dit zal je terug kunnen zien op de rekening voor de stookkosten, omdat je de thermostaat minder hoog hoeft te zetten om de temperatuur te behouden. Daardoor zal je CO2-uitstoot ook verminderen waardoor je een milieuvriendelijker huishouden hebt. Dit wordt gesteund door een aantal hulpmiddelen beschikbaar gemaakt door de overheid. Welke dit zijn voor het plaatsen van HR glas lees je hier. Ook vind je een aantal tips waarmee je op andere manieren op de uitgaven kunt besparen.

dubbel glas

Wat is HR glas?

Hoogrendementsglas is een soort dubbel glas, maar verbeterd met bepaalde technieken waardoor de isolatiewaarde stijgt. Dit kan zijn een metalen coating of het toevoegen van een edelgas in de spouw. Bij standaard dubbele beglazing is de spouw gevuld met stilstaande lucht wat de isolatie beter maakt. Het edelgas en de coating doen hier nog een schepje bovenop. Daarnaast is er ook triple HR glas wat uit drie glasplaten en twee spouwen bestaat. Dit type glas geeft de beste isolatie en laat nog nauwelijks warmte door.

Landelijke subsidies

Op landelijk niveau is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) waar het plaatsen van hoogrendementsglas onder valt. Alle vormen van isolatie (grond, vloer, gevel, spouw en dak) worden gedekt door deze subsidie. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dan zal je twee of meer van deze maatregelen uit moeten voeren. Je kunt naast het plaatsen van HR glas ook je spouw isoleren bijvoorbeeld. Doe je dit, dan kun je rekenen op een tegemoetkoming van gemiddeld 20 procent van de uitgaven. Je kunt tot en met 31 december 2018 nog gebruik maken van deze subsidie en is zowel voor particulieren als Verenigingen van Eigenaren.

Regionale mogelijkheden

Naast deze landelijke initiatieven is het altijd de moeite waard om na te gaan of er op regionaal niveau ook potjes beschikbaar zijn voor het plaatsen van HR glas. Dit is volledig afhankelijk van je stad, gemeente of provincie. Het kan zijn dat bij jou het planten van groendaken wordt gesubsidieerd terwijl dit ergens anders het plaatsen van een zonneboiler is. Trek dit na bij de verschillende instanties, want het kan zijn dat je anders geld misloopt.

Energieleningen

Als laatste kun je ook gebruik maken van een energie- of groene lening. Deze leningen zijn speciaal bedoeld voor het investeren in het energiezuiniger maken van je woning. Deze lening kun je ergens anders ook niet voor gebruiken. Ben je geïnteresseerd, dan zijn er een aantal instanties waarbij je deze lening kunt aanvragen. Ze worden gekenmerkt door lage rentepercentages en gunstige algemene voorwaarden. Het voordeel is dat je zo het initiële grote bedrag kunt opsplitsen in verspreide kleine betalingen, maar uiteindelijk betaal je uiteraard nog steeds meer.

Enkele bespaartips

Er zijn dus zeker mogelijkheden om het plaatsen van je HR glas te bekostigen. Hier vind je nog enkele tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Kies HR++ glas: van de verschillende HR glassoorten is dit het type dat de beste prijs/kwaliteit verhouding weergeeft en dat in de meeste gevallen zichzelf het snelste heeft terugbetaald.
  • Lage voorrijkosten: kies een glaszetter die dicht bij je gevestigd is. Zo bespaar je op de voorrijkosten of kun je deze soms volledig vermijden.
  • Biedt een grotere klus aan: vaak staan glaszetters open voor onderhandelingen als je een grote klus aan kunt bieden. Dat betekent dat de gemiddelde prijs per vierkante meter naar beneden gaat. Je kunt kijken wat je zelf hebt, maar je kunt ook bij de buren navragen of die misschien hun glas willen laten vervangen. Door samen je klus aan te bieden wordt de prijs gunstiger.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Een groot gedeelte van de planning van elke klus is het vergelijken van offertes. Dit kun je zelf doen door een aantal glaszetters af te gaan, maar je kunt dit ook makkelijk en snel doen met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van glaszetters uit jouw regio. Deze zijn volledig vrijblijvend, dus verplichten je nergens toe, maar geven je wel een goed beeld van wat er mogelijk is voor jouw situatie. Zo kun je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft de planning van jouw nieuwe HR-beglazing.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel