Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Ben je een verhuurder en wil je de energieprestatie van je woning(en) verbeteren? Dan kun je dit doen door de beglazing te laten vervangen voor hoogrendementsglas. Dit glas laat minder warmte door, waardoor er minder hard gestookt hoeft te worden om dezelfde temperatuur te krijgen. Daardoor gaat de CO2-uitstoot van de huizen naar beneden en worden ze dus milieuvriendelijker. Speciaal voor verhuurders die dit willen uitvoeren is er de STEP-subsidie. Hier kun je lezen over deze en andere subsidies voor verhuurders, over de kosten van het plaatsen van hoogrendementsglas en hoe je deze kosten ook anders laag kunt houden.

Wat is de STEP-subsidie?

STEP staat voor Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector en deze subsidie is bedoeld voor woningcorporaties en andere verhuurders. De subsidie kijkt naar de Energie-Index die je woning had voor en na de energiebesparende maatregel. Het tarief dat je daarvoor terugkrijgt hangt af van de mate waarop de Energie-Index van de woning is verbeterd. Als de woning bijvoorbeeld een Energie-Index had van 2,30 en deze wordt verlaagd naar 1,30 dan is hier €2800 voor beschikbaar. Alleen als je minimaal 2 verbeterstappen maakt kun je een aanvraag indienen. Het maximale bedrag dat je als verhuurder kunt ontvangen is €7.500.000.

Het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH)

Ben je een verhuurder van minimaal 5 woningen en wil je hier graag een grote energiebesparing bewerkstelligen, dan kun je tot en met 31 september 2019 een aanvraag indienen via het FEH. Door dit te doen maak je kans op een lening met een zeer laag rentepercentage die je kunt gebruiken om je projecten te bekostigen. Zowel woningcorporaties als andere verhuurders kunnen hier gebruik van maken als je kunt aantonen met behulp van de Energie-Index dat deze door de werkzaamheden aanzienlijk naar beneden zal gaan. De lening is dan voor 25 procent van de projectkosten en deze betaal je terug over 15 jaar met een rentepercentage van tussen de 0,5- en 1,9 procent. Het minimum dat je mag aanvragen is €75.000 en het maximumbedrag dat je kunt lenen is €8 miljoen.

Lager BTW-tarief

Het plaatsen van isolatieglas, zowel als andere isolatiewerken vallen onder een verlaagd BTW-tarief. Dit is alleen voor de arbeidskosten van de werkzaamheden, het materiaal valt er niet onder. Over de arbeidskosten betaal je in plaats van 21 procent maar 6 procent BTW en dit wordt al verrekend door de aannemer op de eindfactuur. Hier hoef je dus geen aanvraag voor in te dienen.

De kosten en het rendement van isolatieglas

Als verhuurder ben je natuurlijk niet alleen geïnteresseerd in de subsidiemogelijkheden. Er zijn ook de kosten en het rendement waar je mee te maken krijgt. In de volgende tabel wordt een voorbeeld gegeven van deze kosten en de jaarlijkse besparing per soort hoogrendementsglas. Dit is voor een woning met 20 vierkante meter glas, een hr-ketel en een gemiddelde kamertemperatuur van 18 graden Celsius. Wijken deze factoren af, dan zal het rendement ook anders worden. De bedragen zijn inclusief installatie en BTW.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2 Jaarlijkse besparing
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €110 – €120 €145
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €120 – €130 €225
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €125 – €135 €265
HR++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €165 – €175 €285

 

Andere manieren om geld te besparen

De STEP-subsidie en het FEH zijn er om het financieren van de energiebesparende maatregelen beter mogelijk te maken en om deze initiatieven in de huursector te stimuleren. Er zijn echter nog een paar andere manieren waarop je de kosten onder controle kunt houden.

  • HR++ glas: in de meeste situaties is HR++ glas het glassoort dat de beste prijs/kwaliteit verhouding laat zien en dat zich het snelste terugbetaalt. Dit glas wordt in Nederland dan ook verreweg het meeste geplaatst.
  • Voorrijkosten: vooral als je een grote klus hebt waar meerdere dagen of weken overheen gaat, kun je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten als je een glaszetter kiest die dicht bij de huurwoning is gevestigd.
  • Hoe groter hoe goedkoper: heb je meerdere huurwoningen en heb je budget, biedt ze dan allemaal tegelijk aan. Als je een grotere klus kunt leveren, kun je onderhandelen voor een gunstigere prijs per vierkante meter.

Offertes aanvragen

Ben je geïnteresseerd, dan kun je beginnen met het aanvragen van offertes. Zo krijg je een goed idee van wat er voor jou te bieden is en voor welke prijs. Je kunt dit zelf doen, of wij kunnen dit voor je doen. Gebruik onze vergelijkingstool en binnen een korte tijd kun je een aantal offertes verwachten van glaszetters uit jouw regio. Deze dienst is gratis en vrijblijvend en neemt je een boel tijd uit handen. Je kunt de offertes vervolgens met elkaar vergelijken of betrekken bij het onderzoek dat je zelf al had gedaan. Zo kun je op een snelle en makkelijke manier beginnen aan het inplannen van de werkzaamheden.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen