Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Is het tijd om je glas te laten vervangen, of ben je ernaar opzoek om je huis energiezuiniger te maken, dan heb je een aantal keuzes. Triple glas (HR+++) is hier één van. Dit glassoort heeft de beste isolatiewaarde van de meest gangbare en betaalbare glassoorten op de markt op dit moment. Het plaatsen van triple en andere soorten isolatieglas wordt gesteund middels verschillende subsidies, zowel op landelijk als op regionaal niveau. Hier kun je meer lezen over triple glas, de toepassingen, kenmerken en de kosten en vind je ook enkele tips waarmee je de uitgaven onder controle kunt houden.

Wat is triple glas?

Triple glas, zoals snel zal blijken, is aanzienlijk duurder dan andere soorten hoogrendementsglas. Dat komt doordat het uit drie glasplaten bestaat en twee spouwen. De spouwen zijn gevuld met een edelgas dat beter isoleert dan stilstaande lucht. Ook bevat het een metalen coating binnenin de spouw. Door deze technieken kan triple glas nauwelijks warmte doorlaten waardoor je huis uitstekend wordt geïsoleerd.

In welke situaties wordt triple glas gebruikt?

Omdat triple glas zo goed isoleert, wordt het eigenlijk alleen toegepast op huizen en gebouwen die voor een groot gedeelte bestaan uit glas, of waar energiebesparing centraal staat. Heb je je huis perfect geïsoleerd, dan is het een logische keuze om HR+++ glas te kiezen. Ook als je zelf je energie opwekt met een zonneboiler of je water verwarmt met een warmtepomp kan het een uitkomst zijn. Isoleert je huis echter gemiddeld en ben je niet van plan om dit te verbeteren, dan is het aanschaffen van HR+++ glas een beetje overbodig. De warmte die door het glas wordt tegengehouden gaat dan vanzelf via de muren, de vloer of het dak weer naar buiten.

De kosten

De volgende tabel geeft de kosten weer van triple glas in vergelijking met HR++ glas (het best isolerende dubbelglas) inclusief BTW, maar zonder installatiekosten.

Soort dubbel glas U-waarde Prijs per m2
HR++ 1,1 W/m2K €77 – €82
HR+++ (triple) 0,7 W/m2K €110 – €130

Is er hulp om deze kosten te dekken?

Ben je van plan triple glas te plaatsen, dan ben je vast bezig met het energiezuiniger maken van je gebouw. Dan kan het zijn dat je je huis op andere manieren ook wilt laten isoleren. In dat geval is de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) een mogelijkheid. Deze subsidie dekt isolatiemaatregelen inclusief het verbeteren van je glas. Een van de voorwaarden is dat je twee van deze maatregelen uitvoert. Dus naast het glas kun je ook je gevel of spouw laten isoleren. Zo kun je gemiddeld 20 procent van je geïnvesteerde geld met deze subsidie terugvorderen. De subsidie is voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren en loopt nog tot en met 31 december 2018.

Andere subsidies

Op landelijk niveau is er verder geen subsidie beschikbaar, maar soms kun je op regionaal niveau nog wel wat vinden. Dit is volledig afhankelijk van waar je woont, want de plaatselijke overheid beslist waar het subsidiebudget aan wordt besteed. Het is wel de moeite waard om dit te controleren bij de desbetreffende instanties, want het kan zijn dat jouw gemeente geld beschikbaar heeft gesteld waar je recht op hebt.

Lagere BTW?

Als je triple glas laat plaatsen dan kun je géén gebruik maken van een lager BTW-tarief.

Andere manieren om te besparen

Er zijn ook andere manieren waarop je geld kunt besparen op het plaatsen van triple glas, hier vind je hoe.

  • Kies een plaatselijke glaszetter: hierdoor bespaar je op de voorrijkosten, vooral als de klus meerdere dagen in beslag zal nemen.
  • Groene lening: als je de kosten liever verspreidt, of als je dit bedrag nu niet hebt, kun je de beglazing financieren met een groene- of energielening. Hier betaal je aanzienlijk minder rente over, mits je het geleende geld besteedt aan het energiezuiniger maken van je woning.
  • Hoe groter hoe goedkoper: als je de glaszetter een grotere klus kunt aanbieden, rekent hij vaak een lager bedrag per vierkante meter. Het geeft je zeker de mogelijkheid te onderhandelen. Laat dus zoveel mogelijk glas bij jezelf vervangen en vraag de buren of ze ook interesse hebben.

Met onze vergelijkingstool bespaar je nog meer

De beste manier om te besparen is door offertes te vergelijken. Dit doe je door alle glaszetters in de buurt af te gaan, of door onze vergelijkingstool te gebruiken. Je betaalt niets voor deze service, maar als je er gebruik van maakt ontvang je binnen een korte tijd een aantal offertes van glaszetters in jouw regio. Deze kun je zonder verplichtingen vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt. Zo kun je snel en gemakkelijk de juiste beslissing maken wat betreft jouw triple glas.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen