Informatie en advies over dubbel glas
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Als je bezig bent je te oriënteren op het aanschaffen van dubbel glas, zijn er veel factoren die de prijs en het rendement beïnvloeden. Het is echter wel belangrijk dat je het glassoort kiest dat past bij jouw specifieke situatie. Hier vind je enkele tips die je kunt gebruiken bij het maken van deze keuze.

Tip 1: kies het juiste soort glas

Er zijn erg veel soorten glas op de markt. Zo is er zelfreinigend glas, standaard dubbel glas, triple glas, zonwerend glas en veiligheidsglas. Over het algemeen is de meest gebruikte glassoort op dit moment hoogrendementsglas. Dit kun je krijgen in verschillende uitvoeringen en met verschillende isolatiewaarden. Heb jij een woning en huishouden waar energie besparen centraal staat? Is het uitstekend geïsoleerd en gebruik je misschien ook andere energiebronnen (zon, water, pellets etc.) om je huis op te warmen? Dan zal HR+++ of triple glas voor jou de beste keuze zijn. Dit laat de minste warmte door en isoleert dus het beste. Voor huizen met gemiddelde isolatiewaarden is HR+ of HR++ glas prima. In de onderstaande tabel zie je de verschillen tussen deze glassoorten en hun isolatiewaarde.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K
HR+++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K

 

Tip 2: zoek financiële hulp

Voor het plaatsen van dubbel glas ben je dus milieuvriendelijk bezig. Dit wordt op een aantal manieren beloond door de overheid. Zo is er de landelijke subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH) en zijn er vaak ook op regionaal niveau subsidies beschikbaar waar je je voor kunt aanmelden. Het is dus zeker de moeite waard om deze uit te zoeken, anders loop je misschien geld mis waar je recht op hebt.

Tip 3: kijk naar het rendement

Bij de aankoop van dubbel glas is het rendement erg belangrijk. Hiermee kun je namelijk de terugverdientijd berekenen. Omdat je jaarlijks geld zal besparen op de stookkosten, kun je dit retrospectief gebruiken om de kosten voor het glas van te financieren. Op een gegeven moment zullen deze kosten er uit zijn en maak je elke maand een echte besparing ten opzichte van de situatie die je had voordat het glas werd geplaatst. In de volgende tabel vind je het gemiddelde rendement voor een woning met 20 vierkante meter glas, een hr-ketel en een kamertemperatuur van 18 graden. Ook de prijs per vierkante meter wordt gegeven, inclusief installatie en BTW, zo krijg je een idee van de tijd dat het kost om het geïnvesteerde geld terug te verdienen.

 

Soort dubbel glas Kenmerken U-waarde Prijs per m2 Jaarlijkse besparing
Dubbel glas Twee glasplaten gevuld met lucht. 2,9 W/m2K €110 – €120 €145
HR+ Twee glasplaten met een metalen coating 1,6 W/m2K €120 – €130 €225
HR++ Twee glasplaten met een metalen coating en een spouw gevuld met edelgas. 1,1 W/m2K €125 – €135 €265
HR++ (triple) Drie glasplaten met daartussen edelgas en een metalen coating 0,7 W/m2K €165 – €175 €285

 

Tip 4: andere manieren om te besparen

Het kopen en plaatsen van dubbel glas kan dus prijzig zijn. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten beter kunt verwerken.

  • Energielening: als je geld wilt lenen om de kosten te dekken, dan kun je het beste zoeken naar een energie- of groene lening. Deze krijg je voor energiebesparende maatregelen en betaal je terug met een aanzienlijk lager rentepercentage.
  • Kies een plaatselijke glaszetter: op die manier bespaar je op de voorrijkosten, vooral als de klus meerdere dagen in beslag zal nemen.
  • Hoe groter, hoe beter: kun je een glaszetter een grote klus aanleveren? Dan kun je ook onderhandelen over de prijs per vierkante meter. Biedt dus zelf zoveel mogelijk werk aan of praat met de buren en combineer jullie werkzaamheden.
  • HR++ glas: dit is het meest gezette glas in Nederland op dit moment, omdat het de beste prijs/kwaliteit verhouding weergeeft. Ook heeft het meestal de snelste terugverdientijd.

Tip 5: vergelijk offertes voor de beste voorbereiding

De beste manier om een grote klus voor te bereiden is door het vergelijken van offertes. Dit doe je door alle glaszetters in je omgeving af te gaan, je situatie voor te leggen en te vragen om een prijsopgaaf. Je kunt dit ook aan ons overlaten. Door één keer je gegevens en een omschrijving van de klus in onze tool in te vullen, kunnen we je in een korte tijd al van een aantal offertes voorzien. Deze service is gratis en verplicht je niet tot aankoop. Nadat je de offertes ontvangen hebt, kun je ze vergelijken op punten die voor jou van belang zijn. Op deze manier kom je tot een weloverwogen en de beste beslissing wat betreft het plaatsen van dubbel glas in jouw woning.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Laatste nieuws

Update ISDE regeling isolatieglas

Het jaar 2024 brengt goed nieuws voor huiseigenaren die overwegen hun woning

Betaalt de overheid voor dubbel glas?

Op de vraag of de overheid opdraait voor de kosten van dubbel

Amsterdam ambieert isolatie voor 123.000 woningen tegen 2031

Amsterdam heeft ambitieuze plannen aangekondigd om tegen 2031 maar liefst 123.000 woningen